Novosti

Objavljeno: Utorak, 22. rujna 2020.

Malo selo, veliki sir – Sirana Orbanić iz Kašćergani

Farma Orbanić

Ako prolazite imanjem obitelji Orbanić iz Kašćergani mogli biste se iznenaditi kada čujete kako Silvano i njegova obitelj zovu svoje kravice i kako im tepaju. Belina, Gabi, Gisela, Brenda, Grofula, Istra, Barbika, Nektarina, Bora Bora, Suri, Tilka, Gigi, Sreća, Breskvica, Francika, Balerina…samo su neka od imena kravica na njihovoj farmi.

 

Uvjerili smo se i vlastitim očima da Balerina nije suviše elegantna, a nije ni Barbika plava, ali su zato sve kravice sretne, mažene i pažene, a nagrade koje sir obitelji Orbanić osvaja dokaz je da se u ovoj obiteljskoj sirani sve radi s puno pažnje.

Kravice imaju i masažer ispred kojeg se baš stvorio red kada smo ih posjetili. Osim što ima funkciju četke koja otklanja parazite, štiti od ekcema i gljivica, kravice uživaju u dnevnoj dozi masaže koja povoljno utječe i na proizvodnju mlijeka.

Na farmi Orbanić jedna kravica daje između 10 i 20 litara mlijeka dnevno. Ovo se čini daleko on današnjeg „normalnog“ koje je obično iznad 30 litara dnevno, pa do čak 60. Obitelj Orbanić želi zadržati ravnotežu između prinosa i onoga što je optimalno za zdravlje kravica i za kvalitetu samog mlijeka. Postotak masti u mlijeku je oko 4%. Domaće mlijeko se ne razrjeđuje i ne može se kupiti u različitim postotcima mliječne masti.

Okretanje sira

Osim mlijeka, proizvode jogurt, skutu i različite vrste sireva: svježi, škripavac, Poljanac i Težak (poredani prema starosti.) Ljeti proizvode i mozzarelu. Njihovi jogurti poznati su po neobičnim okusima: kava, straciatella, vanilija, jabuka, marelica…iako proizvode i standardne okuse poput jagode, borovnice, breskve…

Proizvodnja sira na tradicionalan način, od nepasteriziranog mlijeka, sasvim je drugačji način proizvodnje od industrijskog. Industijska proizvodnja ima svoju vrijednost i proizvodi sireve standardne kvalitete, ujednačenog, obično blagog okusa.

Tradicionalne sirane sir proizvode na sasvim drugi način pa je time i okus potpuno drugačiji, obično puno intenzivniji nego kod industrijskih sireva. Sir od nepasteriziranog mlijeka sadrži zdrave bakterije i enzime koje su važni za održavanje zdrave crijevne flore i imuniteta. Parmigiano Reggiano, Camembert, Brie proizvode se od nepasteriziranog mlijeka i zato imaju specifične i jake okuse. Takvi su i odležani sirevi Orbanić -Poljanac i Težak koji odležava u velikim kolutovima 6 do 8 mjeseci, specifičnog su okusa, mirisa i kombinacije enzima i dobrih bakterija koje im daju jedinstveni okus.

Zrenje sireva

Proizvodnja sira nije samo tetošenje i mužnja kravica, nakon mužnje, proces izrade sira tek počinje. Kada se sir stavi u forme vrijedne ruke moraju ga prvih 4 sata okretati svakih 15 minuta dok ne dobije željenu formu.  A i prije toga, od mlijeka do sira, dug je put. Tek nakon formiranja koluta sir može odmoriti, ali obitelj Orbanić ne može ni onda.

Mlijeko, jogurte, sireve prodaju svaki dan  od 9 do 19 sati na obiteljskom gospodarstvu, osim nedjeljom, 11-14 sati, a nedavno su otvorili i trgovinu u Pazinu, na adresi: Ulica 25. rujna 2A gdje ih možete posjetiti od 08:30 do 16:30 radnim danom, subotom od 08:00 do 13:00 sati.

Malo selo, veliki sir – Sirana Orbanić iz Kašćergani

Sve novosti

Copyright Etradex 2023. Pravila privatnosti