Novosti

Objavljeno: Utorak, 1. rujna 2020.

Najslađi pomoćnici su na farmi Budakovih u Svetom Petru

Mihael i Antonia Mrzlić Budak pred godinu i pol dana upustili su se u avanturu života. Odlučili su pokrenuti svoj posao i otvorili su pogon za uzgoj i preradu domaćih životnja. Jedni su od rijetkih stočara koji sami uzgajaju svinje, hrane ih hranom koju su sami uzgojili, imaju vlastitu klaonicu i vlastiti pogon za obradu i sušenje mesa.

Proizvodi Budak

Proizvodi Budak

Ukratko, jednom kada svinja  kroči na farmu Budakovih, ne ide nigdje dok se ne nađe na tanjuru u njihoboj konobi „Doma“ , a možete biti sigurni i da se hranila domaćom hranom s farme. Trenutno se u stajama nalazi 150 svinja, a imaju i isto toliko kokoši.

Antoniu i Mihaela zamolili smo da nam objasne cijeli proces uzgoja i prerade mesa jer sve što mi znamo i vidimo je meso na tanjuru, a malo tko zna što je sve prethodilo tom sočnom komadu koji se topi u ustima. Prvo smo posjetili staju sa 150 svinja pasmine njemački landras (poznata po svom vrhunskom pršutu) i veliki yorkshire. Najviše nas je oduševio Jackie koji teži čak 400 kila i Lorena, najljepša svinja u štali, a sigurni smo i dalje. U staji i oko staje vidjeli smo prikolice pune tikvica raznih boja, a Mihaeal nam je rekao da je čak 80% hrane kojom hrane svinje iz njihove proizvodnje.

Oko štale veselo trčkaraju kokoše, pas Šapica te najslađi mamini i tatini mali pomoćnici: Mia (6), Antony (4) i Isabel (2.)

Mlade svinjice

Mlade svinjice

Nakon štale posjetili smo klaonicu i preradu. Kalonicu koriste i uslužno od studenog do siječnja, a preradu obavljaju samo za vlastite potrebe. Budući da posjeduju najmoderniju tehnologiju, sušenje mesa odvija se u optimalnim uvjetima kroz cijelu godinu u klima komorama. Svježe kobasice spremne su već 5 dana od klanja, a sušene već za mjesec dana ili kako Mihael kaže: “kobasica se mora sušiti milimetar na dan.

Osim kobasica, proizvode i pancetu, pršut, ombolo, vratinu, plećke za uskrus, svinjsku mast, „kosnicu“ koja je slična kobasici ali deblja i napravljena od drugačijeg mesa. Sve njihove proizvode možete kupiti ili isprobati u konobi „Doma.“ Trenutno su hit u konobi bbq rebrica, ali nemojte propustiti probati ni ostale specijalitete poput domaće jetrene paštete.

Sušenje kobasica

Sušenje kobasica

Budakovi surađuju i sa Valamarom, a  slavni chef-a Jeffery Vella od njih je tražio poseban tip svinjskog mesa „Maialino da latte“ koji se topi u ustima, a prodavao ga je u restoranu Park hotela u Rovinju. Što god budete isprobali u konobi „Doma“ ili kupili kod Budakovih, možete biti sigurni da je napravljeno s puno truda i ljubavi.

 

 

U slopu nagradne igre „Na Etradex-u tankiraj i domaće proizvode biraj“ možete osvojiti košaricu mesnih proizvoda Budak u vrijednosti od čak 2.000 kuna. Ovo je jedan mali način s kojim želimo pomoći lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode i upoznati širu publiku s vrhunskim proizvodima koji su im nadomak ruke, a za njih nisu možda ni znali.

Najslađi pomoćnici su na farmi Budakovih u Svetom Petru

Sve novosti

Copyright Etradex 2024. Pravila privatnosti